• Januártól egységes NAV folyószámla lesz

    Budapest, 2015. november 9., hétfő (MTI) – Januártól csökkennek a vállalkozások adminisztrációs terhei azáltal, hogy adó-, illetve vámfolyószámlájuk egységes lesz – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

    A szaktárca közleménye szerint 2016. január 1-jétől megszűnik az adószámla, illetve a vámszámla, helyükbe egységes NAV folyószámla lép, ami a vállalkozásoknak is jelentős egyszerűsítés, könnyítés.
    A vállalkozások többsége állandó meghatalmazottra bízza adóügyeit, így a NAV vezette folyószámlák kezelését is. A meghatalmazások általában csak az egyik – vagy a vám- vagy az adó – folyószámlához biztosítanak hozzáférést.
    A hatályos szabályozás szerint 2016-tól az egységes NAV folyószámla adataihoz csak új meghatalmazással lehetne hozzáférni. Azért, hogy ne kelljen minden egyes vállalkozásnak újrakötni a meghatalmazotti szerződéseket, a gazdasági tárca törvénymódosító javaslatot készített a korábbi meghatalmazások kiterjeszthetőségéről.
    A javaslat szerint a cégek legtöbbjének semmit nem kell tennie, ezzel a “ráutaló magatartással” a cég meghatalmazottja 2016-tól is automatikusan hozzáfér az egységes folyószámla adatokhoz. Csak annak a vállalkozásnak van teendője – korábbi meghatalmazását vissza kell vonnia -, amelyik nem szeretné, hogy korábbi – például vámügyekben meghatalmazott – képviselője rálásson az egységes folyószámlára, ahol már az adóbefizetések adatai is láthatóak – ismerteti közleményében az NGM.

    Forrás: MTI

    Címkék: ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>