• Gyorsan cserélődnek a 2000 és 5000 forintos bankjegyek

  A forgalomba kerülésük első napján már 1,6 millió darab 2000 forintos és 2 millió darab 5000 forintos bankjegy cserélődött le az új címletre. Ezek az értékek az egyes címletek forgalomban levő mennyiségének közel 7%-át érik el.

  Az elmúlt hónapokban a készpénzellátási lánc szereplői megfelelően felkészültek a megújított 2000 és 5000 forintos bankjegyek forgalomba kerülésére. Alkalmassá tették a bankjegyfeldolgozó és bankjegy-befizető gépeket az új bankjegyek elfogadására, emellett az ATM-automaták nagy többsége is már csak az új 2000 és 5000 forintos címleteket ad ki a készpénzfelvételek során.

  A jegybank a készpénzes szféra felkészülését aktívan támogatta. Az MNB folyamatosan nyújt ingyenes oktatást a megújított bankjegyekről a kiskereskedelmi pénztárosok részére. A lakosság tájékoztatása céljából tájékoztató kiadványokat, plakátokat, szórólapokat juttatott el a kereskedelmi egységekhez, valamint a hitelintézeti- és postafiókokhoz.

  Fontos tudni, hogy a jelenleg forgalomban levő – 2016 előtt kibocsátott – régi 2000 és 5000 forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelemi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, s a készpénzes vásárlások alkalmával 2017. augusztus 1-től már csak az új címletekkel fizethetünk. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden hitelintézeti és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig, azaz 2037. július 31-ig, díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

  Az MNB honlapján, a Bankjegy és érme (http://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme) internetes oldalon, az új 2000 és 5000 forintos bankjegyek biztonsági elemeiről, a bankjegyellenőrzés lehetőségeiről, továbbá a megújított bankjegyek kibocsátásával és a régi címletváltozatok bevonásával kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekről és válaszokról részletes információ található.

  Forrás: MNB

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>