• CSED és GYED változások – 2015/2016

    2015. júliustól, és 2016. januártól újabb változások lépnek hatályba a pénzbeni ellátások számításában. Ezek főként a csecsemőgondozási díjat (CSED) és a gyermekgondozási díjat (GYED) érintik.

    CSED:

    Az új számolási szabály a második gyermek után lép érvénybe, amennyiben a második gyermek az előző gyermek GYED vagy GYES ellátása, vagy annak lejártát követő 1 éven belül születik. Feltétel még az is, hogy az utolsóként megállapított ellátás alapja kizárólag a jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban elért jövedelem figyelembevételével kerüljön megállapításra. Ha teljesülnek ezek a feltételek, akkor a kiszámolt ellátás alapját össze kell hasonlítani a gyermek születését megelőzően utolsóként született gyermek jogán megállapított CSED naptári napi alapjával, és amelyik ellátás naptári napi alapja magasabb, azzal kell az új ellátást megállapítani.

     

    GYED:

    A GYED esetében is alkalmazni kell a CSED megállapításánál alkalmazott „kedvezmény szabályt”. De fontos megjegyezni, hogy a GYED megállapításánál is az előző gyermek után megállapított CSED alappal kell összehasonlítani. Továbbra is megmarad a GYED maximum. Ha a biztosított egyidejűleg több jogviszony alapján jogosult GYED-re, a jogviszonyonként megállapított díjakat egybe kell számolni, és az így egybeszámolt összeg nem haladhatja meg a törvényben meghatározott maximumot, amely 2015-ben bruttó 147 000 Ft.

    (forrás: http://blog.rsm.hu/)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>