• A Pénztárszövetség üdvözli az önkéntes pénztárak szolgáltatásait bővítő törvényjavaslatot

  Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a nemzetgazdasági tárca által kezdeményezett törvénymódosításokat, amelyek elfogadása esetén a továbbra is változatlanul elérhető egyösszegű szolgáltatás mellett többféle pénztári járadékot is kérhetnek majd a tagok – közölte a Pénztárszövetség az MTI-vel kedden.

  A közlemény emlékeztet, hogy elkezdődött az Országgyűlésben a törvénymódosítás részletes vitája.
  A tájékoztatás szerint, a tagság érdekeit és igényeit szem előtt tartva, a szektort szabályozó törvény Országgyűlés elé kerülő szövege alapján a pénztárak tovább szélesítik az eddigi szolgáltatásaik körét.
  A közlemény idézi Kravalik Gábort, a szövetség elnökét, aki elmondta, továbbra is érvényes a pénztári forma legfontosabb alapelve, az önkéntesség, a tagok tehát a bővülő járadéktípusok között éppúgy szabadon választhatnak majd, mint ahogyan továbbra is kérhetik az egyösszegű kifizetést is.
  A Pénztárszövetség tagjainak visszajelzései alapján is úgy látja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások terén a választási lehetőségek növelése hozzájárul az öngondoskodás minél szélesebb körben való elterjedéséhez.
  A kormány honlapján októberben közzétett – és október 14-éig véleményezhető – törvénymódosítás-tervezetek szerint az önkéntes nyugdíjpénztáraknál új elem az, hogy a pénztártag a befizetéseit több portfólió között is megoszthatja. Szintén új előírás az, hogy a pénztár tagja a nyugdíjszolgáltatást – részben vagy egészben – járadékként is kérheti. A pénztár saját járadéka legalább 5 éves, de mindig határozott időtartamú. A járadék meghatározható a futamidő elején fixen, vagy pedig – a hozamokkal és költségekkel – évente újraszámított is lehet.
  A pénztár biztosítótól is vásárolhat életjáradékot, ez viszont a pénztártag élete végéig tart. A biztosítóval ilyenkor a pénztár – és nem annak a tagja – szerződik. Az önkéntes pénztárakhoz – a működőképességük helyreállítására – felügyeleti biztost lehet kirendelni a javaslat szerint, ez a lehetőség eddig hiányzott.

  Forrás: MTI

   

  nyugdij-banner

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>