• Szeptembertől kevesebb teher lesz a szülők vállán

    Több olyan kormányzati intézkedés is született az utóbbi hónapokban, amelyek szeptemberi életbelépése jelentősen könnyít a szülők terhein, legyen gyermekük bölcsődés, óvodás vagy általános iskolás. Többek között ingyenessé válik az étkeztetés, az iskolákban pedig bővül a térítésmentes tankönyvellátásra jogosultak köre.

    Az Országgyűlés május végén fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény azon módosítását, amelynek eredményeként a háromnál kevesebb gyermeket nevelő, tehetősebb szülők kivételével szeptembertől teljesen ingyenessé válik a bölcsődei és óvodai étkeztetés. Vagyis ingyenes gyermekétkeztetésre jogosultak a három- vagy több gyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, jelenleg 89 408 forintot. Az új törvény a bölcsődések és óvodások 90 százalékának nyújt ingyenes étkezési lehetőséget.

    A gyermekétkeztetésre szánt forrás idén 10 százalékkal, 53-ról 58 milliárd forintra emelkedett, az elmúlt öt évben pedig több mint duplájára nőtt. Jelenleg 92 ezer gyermeknek jár a díjmentes étkeztetés, a változás életbelépése után pedig további több mint 177 ezer gyermeket érint majd, ami több mint háromszoros növekedés. A változás egy olyan háromgyermekes családnak, ahol eddig fél áron étkezhettek a gyermekek, a most elfogadott intézkedés havi 11–15 ezer forintos megtakarítást jelent majd.

    Az ingyenessé váló étkeztetés mellett szeptembertől indul a kötelező óvodáztatás a gyermekek hároméves korától, amit a kormány a családi pótlék folyósításához igazít, vagyis a kötelező óvodába járás elmulasztásának következménye a családi pótlék folyósításának elvesztése lesz. Ezalól adható felmentés, ha a szülő az erre vonatkozó kérelmét indoklással benyújtja az óvodavezetőnek. Számít az óvodapedagógus, a védőnő, a szakértői bizottság véleménye, adott esetben a gyámhivatal, a háziorvos, sőt a helyi önkormányzat gyermekvédelmi munkatársa is fontos információkkal tud szolgálni.

    Az óvodai ellátás férőhelyeinek biztosítására fejlesztési program indult, e célra az önkormányzatoknak 2,5 milliárdot biztosítottak. Novák Katalin családügyért felelős államtitkár lapunknak adott interjújában korábban úgy fogalmazott: a kormány a gyermekek érdekeit tartotta szem előtt, amikor a felzárkózást segítő intézkedését meghozta. Azzal, hogy a gyermek hároméves korától óvodába, vagyis köznevelési intézménybe kerül, fejlődik a személyisége, a szocializációs képessége. – Így tudjuk elérni, hogy ne 6-7 évesen, az első osztályban kelljen ezeket a készségeket megtanítani. Ez az intézkedés nem bünteti a szülőket, sokkal inkább segít nekik abban, hogy gyermekük megfelelő készségekkel, könnyebben tudjon beilleszkedni az iskolába. A szeptembertől kiterjesztett, ingyenes gyermekétkeztetéssel pedig naponta háromszor jó minőségű és megfelelő mennyiségű ételt ehetnek a kicsik. Az óvodai nevelés alól pedig bárki felmentést kérhet, és meg is fogja kapni, ha a gyermek érdeke ezt kívánja – mondta a politikus.

    A kormány intézkedései az iskoláskorú gyermeket nevelő szülők életén is könnyít, miután szeptembertől tovább csökken a negyedik vagy felsőbb osztályos gyermekek tankönyveinek ára. A könyvek ára két évtized után 2014-ben csökkent először, idén pedig az állami tankönyvkiadás keretében újabb 20 százalékkal kerül kevesebbe. A kormányzat tehát folytatja eredeti céljának megvalósítását, csökkennek a beiskolázási költségek. Köszönhetően annak, hogy a kormány felmenő rendszerben térítésmentessé teszi az általános iskolások tankönyveit, az 1–3. évfolyamra beiratkozott, mintegy 293 ezer tanuló szüleinek ősztől már nem kell ezért fizetni. A rászorultak továbbra is térítésmentesen kapják a tankönyveket, ez közel 650 ezer diákot érint. Ha a tanuló rendeléskor még nem, de az új tanév kezdetekor rászorultság miatt jogosulttá válna az ingyenes tankönyvre, akkor ingyen kapja meg.

    (forrás: Napi Gazdaság)

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>