• MNB: március 3-ig kell beérkeznie az Astra Biztosítóval szembeni kárigényeknek a román garanciaalaphoz

    Az Astra Biztosító magyar, nem kgfb-s károsultjai a román biztosítási garanciaalap (FGA) honlapján elérhető magyar nyelvű nyomtatványokat kitöltve adhatják be kárbejelentésüket, a kérelmeknek legkésőbb március 3-ig be kell érkezniük az FGA-hoz – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján pénteken megjelent közleményben.

    Kiemelték: az Astra Biztosítóval szembeni nem kgfb jellegű – például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló – kárigényeket, illetve bármely szerződés esetén az ügyfelek által befizetett, de meg nem szolgált biztosítási díjakat – beleértve a kgfb szerződéseket is – az FGA téríti meg.
    Az MNB közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a kárbejelentéseket és a kárrendezést megindító, valamint a kárkifizetési kérelmet magyar nyelven úgy kell benyújtani a román garanciaalaphoz, hogy az március 3-ig meg is érkezzen.
    Továbbá a jegybank azt javasolja az érintetteknek, hogy az Astra Biztosító magyarországi fióktelepének vagy az FGA-nak korábban már beadott kárbejelentéseket is ismételten küldjék el.
    A magyarországi nem kgfb-s károsultaknak, illetve a meg nem szolgált biztosítási díjat visszaigénylőknek a román jogszabályok alapján még egy további írásos, de magyarul is kitölthető kárkifizetési kérelmet is be kell adniuk a román garancialaphoz. Célszerű ezeket is a többi dokumentummal együtt úgy elküldeni, hogy március 3-ig megérkezzenek a címzetthez – tették hozzá.
    Az említett kérelmek a román garanciaalap honlapján, illetve ügyfélszolgálatán érhetők el.
    Arról is beszámoltak, hogy a kgfb-károk kifizetését a 2015 őszén született törvényi szabályozás révén a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) végzi. Az eddig még nem jelentkező károsultak késlekedés nélkül itt jelentsék be kgfb-kárukat, valamint az esetleg még mindig Astra kgfb-szerződéssel rendelkező ügyfelek minél hamarabb szerződjenek át egy másik biztosítóhoz – javasolta közleményében a jegybank.
    A biztosítási szerződésekkel kapcsolatos teendőkről és szabályokról a MABISZ honlapján találhatóak naprakész információk – ismertették.
    Az MNB honlapján közölte az FGA honlapján található magyar nyelvű nyomtatványok elérhetőségét.
    A kárrendezési eljárás megindítására tett kérelem a http://www.fgaromania.ro/public/user_files/formulare/Anexa3HU.pdf, a kárbejelentő lap a http://www.fgaromania.ro/public/user_files/formulare/Anexa4HU.pdf, a kárfizetési kérelem a http://www.fgaromania.ro/public/user_files/formulare/Anexa6HU.pdf, valamint a saját felelősségre tett nyilatkozat az igazoló iratok alátámasztására az irat a http://www.fgaromania.ro/public/user_files/formulare/Anexa7HU.pdf honlapon érhetőek el.

    Forrás: MTI

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>