• Minden részlet egy helyen az új CSOK-ról!

  A családosok és gyermeket tervezők számára a várva várt hír megérkezett, az előzetes tervekhez képest egy hónapos csúszással, de 2018. március 15-től a családok otthonteremtési kedvezménye (közismert nevén CSOK) egyszerűbb és gyorsabb lesz. A kormányrendelet módosításainak gyors áttekintése után a főbb könnyítéseket összeszedtük és értelmezéseinkkel együtt a következőkben közöljük. Mint látni is fogjuk, van belőlük bőven!

  Szaladgálás helyett elég lesz nyilatkozni

  Egy sor dokumentumot kellett eddig az igényléshez összegyűjteni, ami a tapasztalatok szerint megnehezítette az igénylést. Március közepétől elegendő lesz büntetőjogi felelősség tudatában nyilatkozatot tenni, hogy teljesíti az igénylő a feltételeket. Így is sok marad a papírmunka, de legalább nem kell egyesével mindegyik igazolás beszerzésével pepecselni, csak a főbb információkat kell majd feltüntetni.

  Nagyon leegyszerűsítve elég lesz a CSOK-igénylésnél a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés (esetleg építési napló), és egy nyilatkozat az egyéb körülményekről.

  Nyilatkozni kell például arról dokumentum bemutatása helyett, hogy:

  • csak olyan személy után igényel CSOK-ot, akinek a nevére eddig kedvezményt nem vett igénybe,
  • fennálló házasságról,
  • a közös háztartásban élést, valamint élettársak esetén ennek időtartamát,
  • azon gyermekekről, akik után a kedvezményt igénybe veszi,
  • örökbefogadás, bírósági vagy hatósági határozat következtében a háztartásba került gyermekről,
  • büntetlen előéletről,
  • köztartozás-mentességről.

  Csak a tb-jogviszonyról kell külön okiratot hozni

  Fontos újítás, hogy gyakorlatilag az összes dokumentum közül egyetlen egyet kell okirattal is igazolni és nem elég a nyilatkozat, ez pedig a féléves (180 napos) tb-jogviszony. Az viszont kivételként bekerült a jogszabályba, hogy ha az igénylők egyike középfokú nevelési-oktatási intézménybe vagy felsőoktatásba jár, akkor elég erről csak nyilatkozatot tenni. Vagyis az intézménytől sem kell ilyen igazolást kérni.

  Szintén kivétel, hogy ha az igénylők közül legalább az egyik félnek külföldi munkaviszonya volt, akkor nála elegendő az igazolás a külföldi tb-jogviszonyról, valamint annak vállalása nyilatkozatban, hogy a CSOK szerződés megkötését követően 180 napon belül munkát vállal itthon.

  Mindez azok számára lehet kedvező, akik azt tervezik, hogy hazajönnek és itthon vállalnak tartósabban munkát. Számukra nem gond, hogy még nincs is akár itthon munkájuk, elegendő lesz csak azt bevállalni, hogy fél éven belül szereznek munkát.

  Ügyintézési határidő rövidül

  Eddig nem volt leírva, hogy a CSOK-igénylésnek mikorra kell lezajlania, de ez márciustól változik. A lényeg, hogy az igénylés benyújtásáról a bank igazolást ad ki és feltünteti benne, hogy a benyújtáshoz képest lakásvásárlásnál 30 napja, míg építésnél 60 napja van dönteni. Ez kitolódhat, ha a banknak az elbíráláshoz még több dokumentumra szüksége van. Amíg ezeket a dokumentumokat be nem nyújtják, addig nem ketyeg tovább az elbíráláshoz felhasználható idő.

  Új számítás kezdődik, ha már kaptál támogatást

  A hatályos jogszabályok alapján, ha már kaptunk korábban vissza nem térítendő támogatást, akkor a frissen igényelt CSOK összegét ezzel csökkenteni kell. Ez okozhatott némi nehézséget, amiért most egy könnyítés is belekerült a kormányrendeletbe, amit egy példán keresztül mutatnánk be.

  Egy pár korábban 2 gyermekkel igényelt régi szocpolt, amire kapott 2,4 millió forint támogatást. Azóta született még 3 gyermekük és felvennék a CSOK-ot új lakásra. A hatályos szabályok szerint 10 millió forint lenne a támogatási összeg, amiből viszont le kell vonni a korábban kapott 2,4 milliót. Vagyis 7,6 millió forintot kaphatnának valójában.

  Az új szabályok szerint viszont megtehetik azt, mert számukra kedvezőbb, hogy eltekintenek a korábbi 2 gyermek után kapott támogatástól a számításban. Ezáltal a 3 gyermek után járó teljes 10 millió forintos összegre jogosultak lesznek. Ha jobban megnézzük, akkor ez azok számára jelent nagy segítséget, akik a korábbi igényléshez képest jóval nagyobb családot alapítottak és új otthonba költöznének.

  Van ingatlanod? Jöhet a CSOK

  Nem volt egyszerű az élete eddig annak, aki meglévő ingatlan mellé vett volna egy lakást, méghozzá részben CSOK-ból. A szabályok szerint csak az új építésűeknél nem volt korlát, a használt lakásnál egy másik ingatlanban nem lehetett 50%-nál nagyobb részesedése az igénylőnek. A jövőben viszont ezt a részt kitörlik a kormányrendeletből, vagyis az új és a használt lakások esetében is megengedhető lesz más ingatlan tulajdon.

  Megkezdett bővítésre is lehet igényelni

  Sokan vannak, akik nem tudnak nagyobb házat venni, számukra opció a bővítés. Jó hír, hogy a jövőben már megkezdett bővítésre is igénybe lehet venni a CSOK-ot. Sőt, míg eddig a bővítési költségvetés 50%-át állta a CSOK legfeljebb, addig most már a teljes költségvetést ki lehet belőle fizetni.

  180 napunk van az adásvételi szerződés után

  Eddig úgy szólt a szabály, hogy az adásvételi szerződés aláírásához képest 120 napon belül el kellett indítani a CSOK-igénylést. Ezt a határidőt kitolták 60 hónappal, így 180 nap lesz erre. Megjegyeznénk, hogy a bank a CSOK összegét az eladónak fizetheti ki, vagyis ennek figyelembe vételével kell a vételár részleteket is kiszámolni.

  A CSOK 10+10 hitelbe adóstárs is bevonható

  Apróságnak tűnhet, de mégsem az, hogy ha legalább 3 vagy több gyermekre veszünk fel CSOK-ot, akkor a CSOK 10+10 keretében adható kedvezményes hitelhez olyan adóstársat is be lehet vonni, aki egyébként a támogatásban nem részesül. Ezzel többek között azoknak a többgyermekes, de egyszülős családokat lehet támogatni, ahol az igénylőnek egyedül nem tudja teljesíteni a kedvezményes hitel felvételét. Pedig ez a hitel most a legjobb kondíciókkal érhető el, az állami kamattámogatás miatt végig 3%-os kamatot kell csak kifizetni cserébe.

  A kamattámogatott hitelnél eltörlik a 6 hónapos szabályt

  A CSOK 10+10-nél a kamattámogatásnak volt egy fontos feltétele eddig. Azt mondták ki, hogy a hitelfolyósítása a CSOK-igénylés benyújtásához képest 6 hónapnál tovább nem húzódhat az igénylőnek felróható okból. Ha ez mégis bekövetkezett volna, akkor a kamattámogatásra való jogosultság elveszik. Ez a jövőben kikerül a rendeletből, így ez sem jelent többé akadályt.

  Adó-visszatérítés szabályai változnak

  Szélesedik az a kör, aki építés esetén adó-visszatérítést kaphat, ugyanis a friss szabályok alapján az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők is megkaphatják ezt a kedvezményt. További lényegi módosítás, hogy az áfa-visszatérítést mindenki megkaphatja, aki 27%-os áfakulcsos számlát nyújt be. A limit továbbra is maximálisan 5 millió forint lesz építkezés esetén.

  Az adóhatóság is vizsgálódni fog

  Valóban nagy könnyítés, hogy nem kell minden egyes dokumentumot benyújtani, hanem elegendő lesz több nyilatkozatot tenni. Azonban ez nem jelenti önmagában azt, hogy visszaélhetnénk a rendszerrel. Eddig csak a járási hivatal vizsgálhatta, hogy jogszerűen vették-e fel a CSOK-ot, viszont most már az adóhatóság is meg fogja ezt tenni.

  Az egyik fő elvárás a CSOK-tól, hogy 10 évig életvitelszerűen az igénylő szülőknek és a gyermekeknek, akik után igénybe vették a CSOK-ot, a lakásban kell lakniuk. Ennek a határidőnek a végéig vizsgálódhat az adóhatóság. Ilyen szempontból semmiképpen sem éri meg az adminisztrációs könnyítést visszaélésre felhasználni, mert idővel úgyis kiderül a turpisság.

   

   

  Forrás: bankmonitor.hu

6 Hozzászólásso far.

 1. Kissné Zornánszki Erzsébet szerint:

  Érdeklődöm, hogy amennyiben egy épülő házra vennék fel 2 gyermek után csok-ot, a ház hány százalémbsn kell hogy a nevemen legyen?
  Egyenlőre 30 százalék lenne nevünkön. (Élettárs, 2 gyermek, én) ez elég?
  Köszönöm a választ.

 2. Katalin szerint:

  Érdeklődöm, hogy amennyiben van ingatlan a tulajdonunkban (mind a 3 családtag ide van bejelentve állandó lakcímmel) és most vásárolunk egy használt lakást amelyre megszeretnénk igényelni az eddig még nem felhasznált CSOK 600 e Ft támogatást, akkor erre az új címre kötelező állandó lakcímmel bejelentkezni minden családtagnak? Ha igen, akkor mennyi ideig kötelező, illetve vissza lehet jelentkezni a régi lakcímre bizonyos időn belül?
  Köszönöm válaszát.

  • Tamas szerint:

   Kedves Katalin!
   Igen, mindenkinek át kell jelentkezni az állandó lakcímével. 10 évig elidegenítési tilalom van. Vagyis legalább 10 évig oda kell szólnia az állandó lakcímnek.

 3. Melinda szerint:

  Üdv, érdeklődnék, hogy új építés esetén a telekben mindkét igénylőnek szükséges-e tulajdoni része legyen, vagy elegendő ha a felépítmény használatba vételekor ráépítési megállapodásban rögzített tulajdonrendezés történik. Előírhatja a bank kötelezően a közös telektulajdont?
  Várom szíves válaszukat.
  Köszönettel: Melinda

  • Tamas szerint:

   Kedves Melinda!

   Építkezésnél, abban az esetben ha támogatott hitelt vesznek igénybe vagy akár CSOK-ot, minden esetben mindkét félnek tulajdonrészt kell szerezni a telken. Az arány az mindegy.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>