• Március elejéig jelenthetik nem kötelező biztosításból származó követeléseiket az Astra Biztosító károsultjai

  A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) és a román biztosítási garanciaalap (FGA) megállapodott az Astra Biztosító magyar kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) károsultjainak kifizetéséről, amit a MABISZ teljesít, az egyéb károsultak az FGA honlapján elérhető magyar nyomtatványokat kitöltve adhatják be kárbejelentésüket a román garanciaalaphoz úgy, hogy az március 3-ig oda beérkezzen – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

  A közlemény kiemeli, hogy az említett egyezség szerint itthon a MABISZ fogadja, méri fel, szemlézi és fizeti ki – forint alapon – az Astra Biztosító magyarországi fióktelepe kgfb-biztosítottjai által okozott károkat. A kgfb-károk intézését, kifizetését a múlt év őszén született törvényi szabályozás nyomán már jelenleg is végzi a MABISZ, az MNB azt javasolja, hogy az eddig még nem jelentkező károsultak késlekedés nélkül itt jelentsék be kgfb-kárukat.
  Az egyéb, nem kgfb jellegű – például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján benyújtott – kárigényeket, illetve az Astra-szerződők által befizetett, de a biztosító által meg nem szolgált (akár kgfb) biztosítási díjakat az FGA téríti meg. Mint azt a román felügyelet legfrissebb tájékoztatásában közölte az MNB-vel, az FGA-hoz március 3-ig lehet megtenni magyar nyelven – kizárólag írásban – a kárbejelentéseket és a kárrendezést megindító kérelmet. Fontos, hogy azok a jelzett időpontig meg is érkezzenek a címzetthez.
  Az MNB célszerűnek tartja, hogy a korábban az Astra Biztosító magyarországi fióktelepének vagy esetleg az FGA-nak már beadott kárbejelentéseket újra küldjék el a károsultak.
  A romániai hivatalos értesítőben január 21-én jelent meg, hogy a bukaresti törvényszék 2015. december 3-án elrendelte a román Astra Biztosító felszámolását, ez azonban nem emelkedett jogerőre, mert január 29-én a román Astra Biztosító egyik fő részvényese fellebbezett a döntés ellen. A végső döntést a bíróság mondja majd ki, amelynek időpontját még nem jelölték ki.
  Az FGA honlapján közzétett közlemény szerint a román garanciaalap azt követően teljesít kifizetéseket a bejelentett, elismert igényekre, hogy a felszámolásról szóló döntés jogerőssé, azaz véglegessé válik.

  Forrás: MTI

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>