• Mabisz: a hét eleji viharok 500 millió forint értékű károkat okoztak

    A hétfői és a keddi viharokat követően a biztosítókhoz csaknem 4000 kárbejelentés érkezett, ezek előzetesen becsült értéke megközelíti az 500 millió forintot – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-vel.

    A közlemény szerint az ingatlanokat átlagosan 125 ezer forintos kár érte, ugyanakkor vannak több száz ezer forint értékű káresetek is, amelyeknél elsősorban az ingatlanok tetőszerkezete sérült meg.
    A bejelentések mintegy 60 százaléka a vihar, illetve az orkán erejű szél okozta károkra vonatkozott. Súlyos gondokat okoztak még a villámcsapások, a jégverés és a tetőbeázás is. Több településen fennakadást okozott a vihar az áramszolgáltatásban, mivel a kidőlt fák kárt tettek a vezetékekben, a villanyoszlopokban.
    A jelenlegi adatok szerint a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, illetve Somogy megyéből érkezett – írták.
    Arra is felhívták a figyelmet, hogy a magyarországi termékfejlesztés kedvező irányának köszönhetően az elemi károk kockázatai, a vihar, a felhőszakadás, a jégverés, az árvíz és a földrengés része az alapbiztosításoknak.
    A magyarországi lakásbiztosítási díjak nemzetközi összehasonlításban alacsonyak: egy átlagos méretű magyarországi ingatlanra mintegy évi 29 ezer forintért – havi 2416 forintért – lehet biztosítást kötni.
    A Mabisz és a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 végén 3,122 millió lakásbiztosítási szerződést kezeltek a magyarországi biztosító-társaságok. A Központi Statisztikai Hivatal által nyilvántartott, mintegy 4,4 millió magyarországi ingatlant tekintve a lakóingatlanok mintegy 73 százaléka rendelkezik biztosítással. A lakásbiztosítási piacot 13 biztosító 85-féle terméke alkotja.

    Forrás: MTI

    Vihar utáni tippek

    Az elmúlt években -így tegnap is- a viharos időjárás neked is okozhatott bosszúságot, ráadásul még a hirtelen megoldást követően azzal is szembesülhettél, hogy be kell jelentened a károkat a biztosítódnál. Jó esetben volt biztosításod, és a minimális ráfordítás ilyenkor legalább anyagilag segíthet a károk helyreállításában. Alább adunk pár tippet, hogy mit kell tenned akkor, ha például a szél elvitte a tető egy részét, vagy beázott az otthonod.

    Hogy mit kell tenned, ha már bekövetkezett a kár?

    1. El kell végezned a kárenyhítést, és további kármegelőzési feladatokat is, hogy ne tetéződjön tovább a probléma. Erre azért is szükség van, mert a biztosító nem állja azokat a károkat, amelyek az állagmegóvás elmulasztása miatt következnek be.

    2. A következő lépes az, hogy mihamarabb be kell jelentened a kárt a biztosítódnál.

    Amire még figyelned kell:

    a) A kárbejelentésre 2 nap áll a rendelkezésedre.

    b) Fontos, hogy a kárszakértő kiérkezése előtt az élet- és vagyonbiztonságot nem veszélyeztető további károk helyreállítását nem szabad elkezdeni, és a károk okozta megsérült részeket (ilyen például a leszakadt tető, és a leesett, eltörött cserepek stb.) meg kell őrizni, mert csak ezek segítségével tudja a kárszakértő a kár pontos felmérését elvégezni. Amint ez megtörtént, meg lehet kezdeni a károk helyreállítását. (A kárszakértők általában a bejelentést követően 1 héten belül érkeznek ki.)

    c) Ezeket követően a biztosító térfelén van a labda, hiszen az adatokat fel kell dolgoznia, és meg kell határoznia a fizetendő összeget.

     

    Ha tudni szeretnéd, hogy milyen apróságokra érdemes még odafigyelned akkor, ha bekövetkezett a baj, illetve egyéb kérdésed van biztosítással, vagy a keletkezett kárral kapcsolatban, akkor a következő nagyszerű, és ingyenes lehetőséget biztosítjuk most neked!

    :)

    2017-07-16, Vasárnap éjfélig küldd el a kérdéseidet a Pénzügyeimblog.hu Szakértőjének az alábbi e-mail címre:

    tamas@penzugyeimblog.hu – címzett: Hornyák Tamás

    Tamás szívesen segít neked, ha biztosítással kapcsolatosan felmerült néhány kérdésed!

    Pénzügyeimblog.hu Csapata

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>