• Londoni elemzők: mostantól gyorsuló ütemben növekvő banki hitelkihelyezés várható a magyar gazdaságban

  Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzése szerint a magyar gazdaság ciklikus fellendülésének környezetében a banki hitelkihelyezés gyorsuló ütemű növekedése várható Magyarországon a következő két évben.

  A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház a magyar bankrendszer kilátásairól összeállított helyzetértékelésében közölte: várakozása szerint a háztartásoknak és a pénzügyi szektoron kívüli vállalati körnek kihelyezett banki hitelek értéke az idén 5 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal emelkedik.
  A ház elemzői hangsúlyozzák, hogy az e felhasználói körnek kihelyezett hitelek értéke 2011 és 2016 között folyamatosan csökkent, és csak idén februárban indult növekedésnek.
  A BMI Research adatai szerint 2016 egészében is még 0,4 százalékkal visszaesett a magyar bankrendszer által kihelyezett hitelmennyiség.
  A ház londoni elemzői szerint a hitelkihelyezés általuk várt gyorsulásához elsősorban a magyar makrogazdasági háttér javulása adja a hajtóerőt. A magyar gazdaságban ugyanis folytatódik a ciklikus fellendülés, javítva a vállalati szektor nyereségességének kilátását és a magánszektorbeli beruházási lendületet, ez pedig – az alacsony kamatokkal jellemzett környezettel együtt – növeli a hitelkeresletet.
  A BMI Research londoni elemzőinek várakozása szerint a magyar bankrendszer hitelkondíciói a következő hónapokban valamelyest enyhülni fognak, különös tekintettel a magyar gazdaság rövid távú növekedési kilátásainak javulására és a mélységi rekordokon járó bankközi finanszírozási költségekre.
  A ház szakértői azzal számolnak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövőre monetáris szigorításba kezd, de addig fenntartja az enyhe monetáris politikát, és várhatóan ez is pótlólagos hajtóerőt ad a hitelkeresletnek.
  A BMI Research elemzőinek várakozása szerint az MNB alapkamata 2017 végéig a jelenlegi 0,90 százalékon marad, és a cég által 2018-ra valószínűsített monetáris szigorítás után is jó eséllyel alacsony szinten lesz távlati összevetésben és a várható reálkamat-szinteket tekintve egyaránt.
  Más nagy londoni házak ugyanakkor agresszív előrejelzéseket tartanak érvényben az MNB további kamatpolitikájára.
  Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új prognózisa az, hogy a magyar jegybank 2018-ban 110 bázispontos kamatemelést hajt végre, és így az MNB-alapkamat a jövő évet 2,00 százalékon zárja.
  A Capital Economics londoni elemzői elismerik, hogy ez sokkal agresszívabb kamatemelési előrejelzés annál, amennyit a piaci szereplők jelenleg áraznak, de a ház megítélése szerint növekszik annak a kockázata, hogy ha az MNB nem módosítja enyhítésre hajló alapállását, annak “ronda inflációs sokk” lehet a következménye.
  A cég hangsúlyozza, hogy a teljes kosárra számolt magyarországi infláció lassulását kizárólag az üzemanyagok árinflációjának meredek csökkenése okozta, és a volatilis hatásoktól megszűrt éves összevetésű maginfláció – amely legutóbb 2,4 százalék volt – háromévi csúcson jár.
  Mindehhez járul, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag teljes foglalkoztatottsággal – vagyis kapacitástöbblet nélkül – működik, és azt ezt kísérő erőteljes kereslet valószínűleg további felhajtóerőt ad az alapszintű inflációnak a következő 12-18 hónapban – hangsúlyozzák a Capital Economics londoni elemzői.
  A ház várakozása szerint ebben a környezetben a teljes kosárra számolt infláció az MNB 3 százalékos központi célszintje fölé gyorsul a jövő év elején.

  Forrás: MTI

  Címkék: , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>