• Autóhitelek – Az összes érintett bank részt vett az MNB tenderén

    A Magyar Nemzeti Bank hétfőn a pénzügyi intézmények rendelkezésére bocsátotta a jelzáloghiteleken kívüli fogyasztói devizahitelek, köztük az autóhitelek forintosításához szükséges devizát; a jegybank tenderén az összes érdemi fogyasztói devizahitel-állománnyal rendelkező bank részt vett – közölte az MNB hétfőn.

    A hétfői devizaeladási tenderen az MNB 591,9 millió svájci frankot (170 milliárd forint) adott el az érintett pénzügyi intézményeknek, amellyel biztosította a megmaradt lakossági devizahitel-állomány forintosításához a bankok és a pénzügyi vállalkozások által igényelt devizát.
    Összességében a jegybanki tenderen az MNB a teljes érintett devizahitel-állomány több mint 80 százalékának megfelelő banki fedezési igényt elégített ki. A tenderen a partnerkörbe tartozó 10 hitelintézet érintett összesen 550,2 millió svájci frankot igényelt forint ellenében, amely az MNB legfrissebb, júniusi adatszolgáltatáson alapuló becslése szerint ezek mérlegében lévő értékvesztéssel csökkentett érintett nettó devizahitel-állomány nagyságrendileg 90 százalékát fedi le. Emellett ernyőbankokon keresztül további 4 pénzügyi intézmény vett részt a tenderen, melynek keretében 41,7 millió svájci frankot allokált az MNB számukra.
    A tenderen alkalmazott árfolyam az MNB tender időpontjában elérhető legutolsó, 2015. augusztus 19-i hivatalos 287,2 forintos svájci frank árfolyam volt – közölte az MNB.
    A jegybank azt is vállalta, hogy igény esetén készen áll további devizatenderek tartására – áll a közleményben.
    A fogyasztói devizahitelekhez kapcsolódó hétfőn lebonyolított devizaeladási tenderre az MNB és a Magyar Bankszövetség között augusztus 19-én kötött megállapodás alapján került sor a kormány és a bankszövetség közötti megállapodással összhangban – idézte fel közleményében a jegybank.
    A sikeres tenderrel a jegybank hozzájárul ahhoz, hogy a fogyasztói deviza- és deviza alapú hitelek teljes kivezetése gyorsan, rendezett módon és a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett történjen meg – hangsúlyozták.
    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be, hogy piaci árfolyamon, de összesen 31 milliárd forintos támogatással forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket a kormány és a bankszövetség által szerdán aláírt megállapodás alapján. az átváltás önkéntes lesz az ügyfelek részéről, de a bankok nem utasíthatják el a kezdeményezést. A tárca közleménye szerint a megállapodás kiterjed a fogyasztói deviza és deviza alapú nem-jelzálogjog fedezete mellett nyújtott hitelekre, ideértve a lízinget is. A forintosítás nem terjed ki a deviza értékpapír-fedezetű hitelekre, a deviza hitelkártyákra és a deviza folyószámlahitelekre. Az átváltási árfolyam 309,20 forint az euró, és 287,20 forint a svájci frank alapú hiteleknél, azonban a jelzáloghiteleknél korábban megállapított kedvezményes árfolyam – 308,97 forint/euró, és 256,47 forint/frank – alapján jóváírást kapnak az ügyfelek. Az átváltáshoz kapcsolódó jóváírás 31 milliárd forintos összegét fele-fele részben állja a költségvetés, illetve a bankok. Az átváltás után a kamatokat a bankok nem emelhetik. Tájékoztatása szerint a mostani – december 1-jével hatályos – forintosítás 305 milliárd forintnyi, 229 ezer élő szerződést érint, de kiterjed már 260 milliárd forintnyi nem élő személyi és 255 milliárd forintnyi autóhitelre is. Varga Mihály közölte, hogy a mostani intézkedéssel a lakossági devizaalapú hitelek aránya a forintosításokat megelőző időszaki 54 százalékról 3 százalék alá csökken Magyarországon.

    (forrás: MTI)

    Címkék: , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>