• A szökőnap miatt előbb kell befizetni a kötelező díját

    Azoknak az autósoknak, akiknek az év végére esik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk (kgfb) évfordulója, a szökőnap miatt idén a szokásos március 1-jei határidő helyett már február 29 éjfélig rendezniük kell esedékes díjrészletüket – hívja fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

    A szövetség arra is figyelmeztet, hogy a határidő a beérkezésre és nem a díjfizetésre vonatkozik, február 29-e éjfélig az összegnek meg kell jelennie a biztosító számláján, így az átutalási megbízást érdemes még délelőtt leadni a banknak, csekkes fizetés esetén pedig már február 25-én fel kell adni az összeget.
    A postai kézbesítés hiányosságai sem mentesíthetik az ügyfelet a következményektől, a díjfizetés elmaradása esetén a biztosító törli az adott szerződést.
    Annak az ügyfélnek, aki az így megszűnt kötelező biztosítást nem köti meg azonnal újra a megszűnés napján, a fedezetlenség időtartamára fedezetlenségi díjat kell fizetnie, melynek mértéke – a személyautó teljesítményétől függően – naponta 280-660 forint, teherautók esetében meghaladhatja a 2000 forintot is.
    Emellett ugyanannál a biztosítónál köteles újra megkötni a szerződést, visszamenőleg a türelmi időre járó összeget is ki kell fizetni. Valamint választási lehetőség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget kell kifizetni, továbbá mindhárom típusú díjra köteles a 30 százalékos baleseti adót is fizetni.
    A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) legfrissebb statisztikái szerint mind a teljes gépjárműállomány, mind a személyautó-állomány 44-45 százalékának január elsejére esik a kgfb-évfordulója. Ez mintegy 1,25 millió személygépkocsit és körülbelül 650 ezer egyéb gépjárművet jelent.

    Forrás: MTI

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>